HTML

Big Kahuna

1-2 mondatot kaptam, ezért talán nem is érdemes belekezdeni. Maradt még egy, tehát: Kultúra(elsősorban filmek) , Politika, Közélet és minden, amit nem szégyenlek leírni, amellett persze, hogy nem ikszeltem be a "Ha blogod felnőtt, erotikus tartalmat vagy szélsőséges ill. indokolatlan erőszakot tartalmaz, amely bizonyos személyek számára sértő, el nem fogadható lehet, akkor pipáld ki ezt a mezőt."...mezőt!

Friss topikok

Linkblog

Archívum

Líbia: Már a filmes világ is részese

2011.04.21. 14:47 Zehev

 

A Líbiában zajló események, melyek egyenes következményei az Arab Dominónak is nevezett, a közel-keleten zajló tüntetés és harc sorozatnak, elérték a filmes világot is. Tegnap 41 éves korában elhunyt Tim Hetherington dokumentumfilm készítő miközben a Líbiában található ostrom alatt álló Misrata nevű városból tudósított közvetlenül a frontvonalról.
 
A körülmények egyenlőre tisztázatlanok, de azt lehet tudni, hogy néhány órával halála előtt Hetherington a következőket írta Twitter Oldalán: Az ostromlott líbiai városban, Misrataban. Quaddafi erői válogatás nélkül lőnek. Semmi jele a NATO-nak.
A Dokumentumfilmes számára nem voltak ismeretlenek a veszélyes helyzetek. Közel egy évtizedet töltött tudósítással, olyan veszélyzónának nyilvánított helyeken, mint:  Libéria, Nigéria és Sierra Leone. Ezalatt az idő alatt főleg operatőrként tevékenykedett olyan filmek elkészítésében, mint a (magyar forgalmazó híján angolul) „Liberia: An Uncivil War” és a „The Devil Came on Horseback”.
 
Legutóbbi munkájáért Oscar díjra jelölték, a Restrepo című dokumentumfilm társrendezőjének minőségében. A film az amerikai második Szakasz afganisztáni küldetéséről , illetve annak legnehezebb pillanatairól szól. A filmet úgy készítették, hogy egy éven keresztül mindenhova elkísérték az egységet, válogatás nélkül lefilmeztek mindent, majd úgy vágták meg, hogy egyes kritikusok szerint nyers őszinteséggel mutassák be vele az ottani helyzetet.
 
Kellemetlen hír ez mind a filmes világ számára, mind pedig azoknak, akik ilyen-olyan érdekekből, de a békét kívánják a térségbe. Az eset azért példaértékű, mert arccal lehet bemutatni egy ember személyes tragédiáját , amivel talán fel lehet hívni a figyelmet az események súlyosságára. Ezzel természetesen nem kívánom kihasználni Tim Hetherington-t, de remélem értelmetlen halála, figyelemfelkeltő jellegével értelmet nyerhet.
 
(Az információkat a New York Times, az Imdb és a Wikipédia írásai alapján gyűjtöttem)

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://bigkahuna.blog.hu/api/trackback/id/tr422845145

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása